Projekt - Zdravá školní jídelna


Naše škola se v roce 2019 zapojila do projektu „ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA“.
 
Projekt „Zdravá školní jídelna“ vznikl na podporu školního stravování, které má v naší zemi desítky let trvající tradici. Pro rodiče je školní stravování neocenitelnou službou, protože vědí, že je o jejich děti postaráno a odpadá jim starost se zajištěním oběda.
                                                                                                               
Informace o projektu „Zdravá Školní Jídelna“

Školní jídelna je zařazena do celostátního pilotního projektu státního zdravotního ústavu" Zdravá školní jídelna". Jeho vizí je zlepšit slabá místa v současném systému školního stravování v ČR.
Projekt stanovil všem účastníkům 10 kritérií, která budou plněna při přípravě nutričně hodnotné, vyvážené a pestré stravy.

Kritéria projektu:
Kritérium 1. Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi
Kritérium 2. Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
Kritérium 3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Kritérium 4. Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
Kritérium 5. Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
Kritérium 6. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Kritérium 7. Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní
Kritérium 8. Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
Kritérium 9. Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí
Kritérium 10. Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči
Více informací na webu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/
 

Spotřební koš



Vážení rodiče,
dne 1. 9. 2015 vyšlo nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví pro sestavování jídelních lístků ve ŠJ. Toto nutriční doporučení je doplňující metodikou pro splnění spotřebního koše, ale i návodem, jak zajistit plnohodnotné obědy, aby obsahovaly všechny druhy potravin, a splňovaly tak doporučenou skladbu polévek, masitých a bezmasých jídel, sladkých pokrmů, zeleniny (syrové i tepelně opracované), příloh apod.

Dne 1. 4. 2016 obdržela ŠJ dopis z KHS Zlín. Obsahem tohoto dopisu je výzva hlavního hygienika ČR MUDr. Vladimíra Valenty, Ph.D. o použití soli a nadbytečném solení v České republice. Doporučená spotřeba soli na jednoho člověka činí 5 gramů na den (1 čajová lžička), v ČR je však spotřeba 16,5 g na den. Naše školní jídelna podle této výzvy postupuje a snižuje spotřebu soli.

NUTRIČNÍ  DOPORUČENÍ  Ministerstva zdravotnictví ČR ke Spotřebnímu koši
Doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách

 
POLÉVKY DOPORUČENÁ ČETNOST
zeleninové 12x měsíčně 12x
luštěninová min. 3x měsíčně 3x - 4x
zařazování obilných zavářek/jáhly, vločky, krupky,
pohanka, bulgur, kuskus.../4x měsíčně
4x
kombinace polévek a hlavních jídel většinou vhodná kombinace
 
HLAVNÍ JÍDLA  
drůbež a králík/kuře, krůta, slepice, králík/3x měsíčně 3x
ryby 2x - 3x měsíčně 2x - 3x
vepřové maso max. 4x měsíčně 4x
bezmasé nesladké jídlo 4x měsíčně/včetně luštěnin, pokud jsou nabídnuty bez masa/ 4x
nejsou zařazeny uzeniny 0x
sladké jídlo max. 2x měsíčně 2x
nápaditost pokrmů, regionální pokrmy nápadité
luštěniny 1x měsíčně 1x - 2x
 
PŘÍLOHY  
obiloviny/těstoviny, rýže, kuskus apod./7x měsíčně 7x
houskové knedlíky max. 2x měsíčně 2x
 
ZELENINA  
zelenina čerstvá min. 8x měsíčně 8x
zelenina tepelně upravená min. 4x měsíčně 4x
 
NÁPOJE  
denně nabídnut neslazený nemléčný ano
pokud je mléčný, výběr i z nemléčného ano

Pokrmy z masa se snažíme střídat tak, aby bylo zařazeno hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, rybí i králičí maso.

Zelenina je zařazována do polévek, jako příloha k masu, v současné době i čerstvá do salátů (dle sezónní cenové nabídky: ředkve, ledový salát, salátová okurka, řapíkatý celer, čerstvé byliny atd.).

Ve Zlíně 23.6.2022
Romana Jančíková, vedoucí ŠJ