Projekt - Zdravá školní jídelna
Naše škola se v roce 2019 zapojila do projektu „ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA“.
Projekt „Zdravá školní jídelna“ vznikl na podporu školního stravování, které má v naší zemi desítky let trvající tradici. Pro rodiče je školní stravování neocenitelnou službou, protože vědí, že je o jejich děti postaráno a odpadá jim starost se zajištěním oběda.
Informace o projektu „Zdravá Školní Jídelna“
Školní jídelna je zařazena do celostátního pilotního projektu státního zdravotního ústavu" Zdravá školní jídelna". Jeho vizí je zlepšit slabá místa v současném systému školního stravování v ČR.
Projekt stanovil všem účastníkům 10 kritérií, která budou plněna při přípravě nutričně hodnotné, vyvážené a pestré stravy.
Kritéria projektu:
Kritérium 1. Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi
Kritérium 2. Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
Kritérium 3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Kritérium 4. Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
Kritérium 5. Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
Kritérium 6. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Kritérium 7. Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní
Kritérium 8. Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
Kritérium 9. Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí
Kritérium 10. Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči
Více informací na webu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/
Vážení rodiče,
dne 1. 9. 2015 vyšlo nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví pro sestavování jídelních lístků ve ŠJ. Toto nutriční doporučení je doplňující metodikou pro splnění spotřebního koše, ale i návodem, jak zajistit plnohodnotné obědy, aby obsahovaly všechny druhy potravin, a splňovaly tak doporučenou skladbu polévek, masitých a bezmasých jídel, sladkých pokrmů, zeleniny (syrové i tepelně opracované), příloh apod.
Dne 1. 4. 2016 obdržela ŠJ dopis z KHS Zlín. Obsahem tohoto dopisu je výzva hlavního hygienika ČR MUDr. Vladimíra Valenty, Ph.D. o použití soli a nadbytečném solení v České republice. Doporučená spotřeba soli na jednoho člověka činí 5 gramů na den (1 čajová lžička), v ČR je však spotřeba 16,5 g na den. Naše školní jídelna podle této výzvy postupuje a snižuje spotřebu soli.
NUTRIČNÍ DOPORUČENÍ Ministerstva zdravotnictví ČR ke Spotřebnímu koši
Doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách
POLÉVKY |
DOPORUČENÁ ČETNOST |
zeleninové 12x měsíčně |
12x |
luštěninová min. 3x měsíčně |
3x - 4x |
zařazování obilných zavářek/jáhly, vločky, krupky,
pohanka, bulgur, kuskus.../4x měsíčně |
4x |
kombinace polévek a hlavních jídel |
většinou vhodná kombinace |
|
HLAVNÍ JÍDLA |
|
drůbež a králík/kuře, krůta, slepice, králík/3x měsíčně |
3x |
ryby 2x - 3x měsíčně |
2x - 3x |
vepřové maso max. 4x měsíčně |
4x |
bezmasé nesladké jídlo 4x měsíčně/včetně luštěnin, pokud jsou nabídnuty bez masa/ |
4x |
nejsou zařazeny uzeniny |
0x |
sladké jídlo max. 2x měsíčně |
2x |
nápaditost pokrmů, regionální pokrmy |
nápadité |
luštěniny 1x měsíčně |
1x - 2x |
|
PŘÍLOHY |
|
obiloviny/těstoviny, rýže, kuskus apod./7x měsíčně |
7x |
houskové knedlíky max. 2x měsíčně |
2x |
|
ZELENINA |
|
zelenina čerstvá min. 8x měsíčně |
8x |
zelenina tepelně upravená min. 4x měsíčně |
4x |
|
NÁPOJE |
|
denně nabídnut neslazený nemléčný |
ano |
pokud je mléčný, výběr i z nemléčného |
ano |
Pokrmy z masa se snažíme střídat tak, aby bylo zařazeno hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, rybí i králičí maso.
Zelenina je zařazována do polévek, jako příloha k masu, v současné době i čerstvá do salátů (dle sezónní cenové nabídky: ředkve, ledový salát, salátová okurka, řapíkatý celer, čerstvé byliny atd.).
Ve Zlíně 23.6.2022
Romana Jančíková, vedoucí ŠJ