Sladká fyzika
Sice je ještě zima, ale probraná látka ve fyzice v 8. ročníku nám nahrála do karet k uskutečnění pěkného a chutného pokusu. Ve všech třídách osmého ročníku si zhotovili výbornou zmrzlinu, po které se jen zaprášilo. Co k tomu potřebujeme? Rozdrcený led (popřípadě sníh), smetanu ke šlehání, vanilkový cukr, sůl, a hlavně trpělivost a míchat, míchat, míchat.
Co se nám děje při pokusu z fyzikálního hlediska? Led má teplotu tání 0 °C, ale díky soli, kterou ho posypeme, snížíme teplotu tání a led se nám rychle začne rozpouštět a díky tomu odebírá teplo ze svého okolí. Pomocí digitálního čidla, které nám neustále zaznamenávalo teplotu, jsme udržovali pod nerezovou miskou se smetanou cca -15 až -20 °C.
Po nějaké době začala smetana přimrzat k okrajům misky a ve chvíli, kdy nám skoro celá ztuhla, jsme už věděli, že bude boj o lžičky! Ale bylo to mňam a vyškrabávání misky od zbytků bylo stejně nejlepší!
Mgr. T. Dobšová
Archiv novinek >